o:432201 Commensality and Ceremonial Meals in the Neo-Assyrian Period en Banqueting is a multilevel, expressive, meaningful communications medium. It is never just a matter of ingesting foodstuffs that have been obtained from the surrounding environment: on the contrary, it is a very complicated social fact. It is an experience which goes beyond the nutritive consumption, and its efficacy is due to the fact that it constitutes a social and a mnemonic tool at the same time – since while the body incorporates the food, at the same time the mind creates memories which link the event to the message it conveys. Like a language, food is a witness to the tradition and to the identity of a human group, reflecting self-representation and social interaction. Assyrians developed a particular consciousness of commensality as a vehicle for cultural messages. This book investigates institutional banquets and ritualized meals in the Neo-Assyrian period. Through a philological analysis on commensality, integrated with historical and iconographic data, it offers a new perspective on the Mesopotamian society of the first millennium BCE. Series:Antichistica 8 Sub-series: Studi orientali 3 Il banchetto è un mezzo di comunicazione multilivello, espressivo e significativo. Non è mai solo questione di ingerire alimenti che sono stati ottenuti dall'ambiente circostante: al contrario, è un fatto sociale molto complicato. È un'esperienza che va oltre il consumo nutritivo e la sua efficacia è dovuta al fatto che costituisce uno strumento sociale e uno mnemonico allo stesso tempo - poiché mentre il corpo incorpora il cibo, allo stesso tempo la mente crea ricordi che collega l'evento al messaggio che trasmette. Come una lingua, il cibo è testimone della tradizione e dell'identità di un gruppo umano, che riflette l'autorappresentazione e l'interazione sociale. Gli assiri svilupparono una particolare consapevolezza della commensalità come veicolo per i messaggi culturali. Questo libro indaga sui banchetti istituzionali e sui pasti ritualizzati nel periodo neo-assiro. Attraverso un'analisi filologica sulla commensalità, integrata con dati storici e iconografici, offre una nuova prospettiva sulla società mesopotamica del primo millennio a.C. Collana: Antichistica 8 Sottocollana: Studi orientali 3 Scienze dell’antichità Antiquity Studies 1552099 10.14277/978-88-6969-058-7 1552100 978-88-6969-058-7 2019-08-05T18:08:05.000Z 44 yes 1552095 Stefania Ermidoro application/pdf no yes 16 70 UNIVEEDITORIA Edizioni_cafoscari Antichistica. Studi orientali 8 / 3 Venezia Edizioni Ca' Foscari - Digital Publishing 2015-12-30 https://polovea.sebina.it/SebinaOpac/resource/commensality-and-ceremonial-meals-in-the-neoassyrian-period/VEA2774355